Sunday, July 29, 2012

Cara ajar anak kucing buang najis

.. Assalamualaikum sahabat ..
Bukan Mia... macam Mia jek..

Mia makin cerdik n buas .. hari ni aq nak share kan smething yg aq get dari Mia .. cmna xnak bagi dia berak merata2.. syukur la.. spanjang 2 minggu di jitra ni, dia dah pun tau nak berak sendiri di tempat yg khas utk dia .. siang malam pagi petang, masa aq spanjang rmadhan, abes dengan dia jek.. sonok main dengan dia.. buas xterkata .. ke sana ke sini, macam halilintar.. kasaq macam tuan dia.. haha .. gigi baru nk tumbuh kot, asyik menggigit ja.. budak2 umah ni pn takot .. haha..tp mmg sonok main dengan dia.. cmna nk ajar kucing agar xberak bersepah?.. sediakan pasir utk dia... semasa dok sonok2 jejalan dengan ain g cuci2 mata dkat kdai pet house, tergerak plak ati aq nk belikan pasir mmg special utk kucing.. pasir tu ada memacam2 perasa.. aq beli perasa strawbery .. bukan macam pasir di tanah.. pasir kucing ni mmg khas utk kucing la.. puas aq fkir, nak wa cmna la bagi mia berak kt pasir ni.. maklum la, sangkar dia kan mmg khas dah ada tempat utk kucing berak n kencing .. tp nak kena membasuh la tiap masa .. kucing ni, kbiasaannya lpas dia makan, dia akan berak.. tp mia lepas dia makan, aq lepas dia dalam umah bagi main2 dlu.. mia ni kalo time dia lapar, manja ntah ke apa2 ..tp cuba la lepas dia dah isi muatan, n dah kenyang, hiper tersangat2 lah,.. haha.. lepas sahur, aq bagi dia makan sahur plak.. then smentara nak tnggu subuh tu, main2 la dengan dia dlu ... lepas tu, baru simpan dia dalam sangkar balik ..

  1. letak pasir dalam bekas yang celus (muat) utk dia .. oleh sebab mia kecik lg kan, aq letak pasir dia bekas aiskrim.
  2. then, bagi dia hidu taik dia .. (b4, mia berak terus mnerus dari sangkar yg aq tabur pasir tu dkat bawah bekas tu.. sblum aq cuci, aq bagi dia hidu taik dia..)/ pasir tu, bila kena taik kucing atau air kencing, akan membeku ...
  3. after makan/ waktu kbiasaannya kucing berak,bagi dia hidu taik dia n then letak dia dalam bekas pasir berkenaan .. n secara automatik, dia akan kais2 pasir tu, n terus berak... kelakar plak aq tengok gelagatnya ..
so, xsusah sangat la hari2 aq nak kena cuci sangkar dia.. cuma alihkan najis dia yg dah beku ... alhamdllah la..spanjang aq lepas dia bagi main2 dlm umah after makan, dia x berak @ kencing dalam rumah. lepas jek dia puas dok ngacau org, aq letak dia smula dalam sangkar yg ada bekas najis dia, terus dia masuk dalam bekas tu, n melabur .............! ehee .. mudah kan??..

1 comment:

  1. Tq cik atas infonya. 1st time saya dengar. Boleh jugak saya praktikkan nanti.
    Mungkin saya boleh kongsikan satu cara untuk menghalau kucing berak merata ni. Lebih2 lagi bukan kucing kita sendiri, tapi kucing liar atau mendatang. Harap2 dapat selesaikan masalah semua.
    Boleh cuba gunakan produk "Cat Repellent" dari Jepun ni. Produk ni bila letak akan keluarkan bau yang menyebabkan kucing tak selesa & lari.
    Yang bukan sahaja murah & mudah tapi tak menyeksa binatang. Produk ni ada saya nampak di website ni
    www.tenringgitshop.com
    Selamat mencuba yer.

    ReplyDelete

Jangan baca jek..
meh tinggalkan komen..